Passieconcert

Passieconcert

 2013 poster Passieconcert

Wij voerden op zaterdag 16 maart een passieconcert uit in de Kleine Kerk te Veere. In aanloop naar de Paastijd, vormden traditionele thema’s als eenzaamheid, lijden en nood de rode draad van het programma. Maar ook troost klonk door in de muziek die voor deze lijdenstijd is geschreven. De koordirectie en orgelbegeleiding waren in handen van dirigent Willie den Hollander. Het koor was uitgebreid met een aantal gast-leden, zodat ook repertoire voor gemengd koor kon worden uitgevoerd.

Niet alleen muziek van de ‘oude meesters’ werd ten gehore gebracht, maar ook van recentere componisten. Zowel religieuze werken als niet-kerkelijke muziek stond op het programma:

Veel componisten hebben zich laten inspireren door de lijdenstijd. Thema’s als eenzaamheid, lijden en nood zijn van alle tijden en spreken ieder aan. Het Pater noster van Liszt en het Ave Verum van zowel Elgar als Poulenc stellen het lijden en sterven van Jezus centraal. Het minder bekende Agnus Dei van Kilar laat horen dat muziek weinig woorden nodig heeft om de essentie van de passietijd te ervaren. Wash me throughly, een psalm van Händel, vraagt om vergiffenis voor onze zonden net als The Sorrows of my Heart van Boyce. Twee ontroerende liederen van de wellicht niet voor iedereen bekende componist August Glück klonken troostrijk, ondanks de wetenschap dat de dood aanwezig is. Aangrijpend is ook de aria Bist du bei mir, geschreven door Bach toen hij in 1720 terugkeerde van een lange reis en tot zijn verdriet moest vernemen dat zijn vrouw in de tussentijd was overleden en begraven. Bekend geworden dankzij de vertolking door diverse beroemde solisten, werd het werk nu in een bewerking voor vierstemmig koor uitgevoerd.

2013 Projectkoor Passieconcert
Voordat de kerkdeuren opengaan nog een laatste repetitie