Jubileumconcerten met Projectkoor

Jubileumconcerten met Projectkoor


Ter gelegenheid van het 20-jarig bestaansjubileum in 2007 organiseerde Quodlibet twee voorjaarsconcerten met als thema 'Lofzang', waarvoor het koor mannen en extra alten en sopranen had uitgenodigd. Zo ontstond opnieuw een projectkoor. De concerten vonden plaats in de Jacobuskerk in Renesse en de Doopsgezinde Kerk in Middelburg.

De rode draad van het concert was de Mis in Es, op. 155 voor 3-stemmig vrouwenkoor en orgel van Josef Gabriel Rheinberger. Tussen de misdelen door klonk muziek van andere componisten die de tekst van het zojuist gezongen misdeel versterkte.

Het Projectkoor zong de koraalcantate Nun Lasst Uns Gott dem Herren Dank Sagen van Dietrich Buxtehude, het feestkoor Freut Euch Alle uit Cantate 207a van Bach, Psalm 150 van César Franck en de Koraalcantate Meinen Jesum lass ich nicht van Max Reger. Deze cantate voor sopraan, viool, altviool, orgel en gemengd koor is aangrijpende muziek, zeer veelkleurig, van heel zacht naar heel hard en verenigt alle emoties in zich. Het eindigt zeer overtuigend, 5-stemmig, met de woorden: "Mijn Jezus laat ik niet gaan".

Medewerking verleenden Petra Flipse, (alt)viool, Annette Jumelet, viool en Rien Balkenende, orgel. Deze musici begeleidden het koor, maar voerden ook enkele instrumentale werken uit. Zo speelden zij een feestelijk duet voor twee violen en orgel uit het Concerto in A van Antionio Vivaldi, en een duet voor viool en altviool uit Duette op. 60 van Robert Fuchs.

2007 projectkoor april

2007 mannen projectkoor april